Lista aktualności Lista aktualności

Powrót

Łowcy miodu w Augustowie

Łowcy miodu w Augustowie

Pierwszy polski film o pszczołach zgromadził w Dniu Pszczoły liczną publiczność

Ekologiczne święto – dzień pszczół – obchodzony jest 8 sierpnia. W tym roku głównym punktem augustowskich obchodów był kinowy  pokaz filmu pt.: „Łowcy miodu" w augustowskim kinie „Iskra". Zgromadzona publiczność, w tym wielu pszczelarzy i bartników, wypełniła całe kino. Dużą grupę stanowili też leśnicy, wszak oficjalnym partnerem produkcji filmowej jest Nadleśnictwo Augustów.

Projekcję filmu poprzedziła krótka prezentacja Adama Sieńki na temat kulisów powstawania filmu. Przygotowano także coś specjalnego - wiele nagrań z Puszczy Augustowskiej, które finalnie do filmu nie trafiły.

Dokument Krystiana Matyska poświęcony nielicznym już łowcom miodu wzbudził duże zainteresowanie publiczności. Ciekawe ujęcia i egzotyka dwóch głównych miejsc – Baszkirii i Nepalu, w połączeniu ze scenami kręconymi w lasach Nadleśnictwa Augustów, budziły duże emocje, szczególnie wśród Augustowian.

Po filmie publiczność miała okazję do zadawania pytań dwóm bohaterom planu zdjęciowego – Adamowi Sieńce i Adamowi Kolatorowi.

Jako ostatni punkt oficjalnego programu  Bractwo Bartne przygotowało konkursy, prowadzone przez Piotra Piłasiewicza. Zmagania związano z rozpoznawaniem rodzajów miodu, odnalezieniem pszczelej matki oraz umiejętnością poradzenia sobie ze specyfiką leziwa – sprzętu bartniczego z przewagą plecionych lin, przeznaczonego do wchodzenia na drzewa.  Nagrodami były albumy fotograficzne o bartnictwie, wydane przez Nadleśnictwo Augustów oraz augustowski miód będący promocyjnym przysmakiem Burmistrza Miasta Augustów Wojciecha Walulika – patrona honorowego Światowego Dnia Pszczoły.

W pomieszczeniach foyer dwie instytucje najbardziej związane z bartnictwem - Nadleśnictwo Augustów i Bractwo Bartne - wspólnie przygotowały tematyczne ekspozycje czasowe. Zaprezentowano zestawy tradycyjnych narzędzi bartniczych, modele barci i drewnianej pszczoły, wystawę fotograficzną o bartnictwie oraz materiały informacyjne. Częstowano staropolskim przysmakiem – kiszonymi ogórkami z miodem oraz współczesnymi słodyczami.